Detalj ur Fritidskartan skala 1:50 000

Där vatten och väg mötas...

Mellan Katrineholm och Norrköping ligger  Ändebol.
Om man kommer fram en sommardag möts man av en idyllisk plats. I Ändebol är det ingen idé att ha bråttom. Här härskar en lugn och trygg stämning. Några småkillar kommer knallande med sina metspön och ute på Fjälaren ser jag ett par kanotister paddla iväg. Vågorna slår sakta mot strandkanten.
Likt alla sina systrar längs den här bandelen ligger resterna av  Ändebols station och lurar undangömd och bortglömd i lummig grönska. SJ och banverket har lyckats gömma det mesta men det finns ännu några lämningar kvar..
Att här en gång fanns ett blomstrande sågverk kan man inte förstå om man inte av en händelse har råkat få reda på det av någon vänlig själ. Nej.. det är överhuvudtaget inte lätt att fatta att här en gång till och med fanns ett stationshus med stationspersonal, lastkajer, resenärer och koffertar. Idag består Ändebol bara av två spår där tågen susar förbi likt silverpilar på helsvetsad räls.
På 1850-talet innan järnvägen kom till platsen hade Ändebol en egen gästgivaregård. som var en naturlig samlingsplats för vägfarare och handelsmän som frekventerade marknaderna i våra trakter. När Östra stambanan började byggas omtalas att närmare 50 man var förlagda här år 1864 för att bygga banan.

 

I minnets dimma finns resterna av stationen...
På den tiden var inte stationen bygd, men väl planerad. Den kom till senare. Nämligen de första oktober 1912 då hon stod färdig i all sin prakt. Redo att ta emot de timmer, malm och jordbruksprodukter som skulle vidare ut i världen efter att ha skeppats på den nybyggda Tisnarekanal, invigd 25 september 1912, som samanband Tisnaren och Fjälaren till en sjutton km lång vatten transportled. Här byggdes en hamn för att ta emot pråmar och lastångare som kom till lastageplatsen. Timmer flottades till sågverket och med trallspår gick virket mot vidare omlastning till järnvägen.

Här fanns god service och en egen idrottsförening. Ett paradis som vem som helst skulle vilja bo i... Om ni tittar på vår faktadel så hittar ni en tidtabell från 1958 som borde få vilken pendlare som helst att bli överlycklig. Trots dessa strålande förutsättningar dog Ändebol ut. Och idag finns ingenting

Stationshuset i Ändebol, någongång 1932

uppdaterad: 2006-03-22